tisdag, september 14, 2004

Arbetsmiljöverket kräver skärpning

Läste i Svenska Dagbladet att Arbetsmiljöverket kräver att franchisegivaren Scandinavian Convenience, och en enskild franchisetagare av butikskedjan 7-Eleven, skärper upp de anställdas trygghet i de nattöppna butikerna.

Det är känt sedan många år att fackförbundet Handels kämpat för att trygga de anställdas säkerhet i o m att de är så pass utsatta. Ofta jobbar man ensam under nattpasset och hot, våld och rån tillhör definitivt inte ovanligheterna. Butiken på Vasagatan i Stockholm ligger i det troligtvis stökigaste området under småtimmarna då överförfriskade ungdomar, utslagna individer och svarttaxiåkare trängs om utrymmet utanför McDonald's.

Det är ju förkastligt att inget gjorts åt det på egen hand utan inblandning från tredje part. Det är rätt uppenbart att arbetsgivaren i praktiken ger blanka fan i sina anställda. Med tanke på de höga priser som 7-Eleven har så måste det ju inom marginalerna rymma en extra anställd och en investering i säker kontanthantering. Visserligen är det i princip alltid ordningsvakter i området nattetid, men det skyddar inte från utsattheten. Jag tror inte det är kul att gå till jobbet med en ständig oro att det kan hända nåt.