fredag, september 24, 2004

Fredagsfyran v.39 -04

Denna veckas fredagsfyran står Deeva för.

1. Hur tror du det går i det amerikanska presidentvalet i november?
Jag tror att Dubya kommer att ta hem det hela. Kanske inte för att amerikanska folket tror mer på hans politik, men snarare för att Kerry har så oerhört svårt att nå ut med sin. Allting har hamnat i något sorts ekorrhjul om Vietnamkriget och Kerry har haft många möjligheter att ta sig ur det men missat varje chans. Tyvärr verkar hans kampanj mest gå ut på att peka på Bushs felaktiga politik istället för att lyfta fram sin egen agenda. Bush har ju trots allt haft fyra år på sig att visa vad han går för - Kerry har bara cirka 30 dagar på sig nu.

2. Vem skulle du rösta på om du hade rösträtt?
Det skulle definitivt bli Kerry.

3. Vilken är den viktigaste frågan i valet?
Utifrån ett svenskt och internationellt perspektiv så är det givetvis USAs utrikespolitik i allmänhet och deras terroristbekämpning samt vidare insatser i Mellanöstern i synnerhet.
Hade jag bott i USA hade nog begränsningarna i medborgarnas frihet samt en modern socialpolitik varit viktiga. Jag har skrivit lite om det tidigare.

4. Vilken betydelse tror du utgången i valet har för omvärlden?
Som vi sett de senaste åren har amerikansk inrikes- såväl som utrikespolitik haft enorm betydelse för oss. I princip har det väl varit så sedan kalla krigets dagar.
Man kan också tänka sig en annan dimension till det hela:
Skulle Bush vinna återval så misstänker jag starkt att vi kommer att se Hillary Clinton mot Rudy Giuliani (som profilerat sig mer och mer på ett nationellt plan senaste året) i valet 2008. Skulle Kerry vinna, så kan det t o m vara så att Hillary aldrig får/tar chansen (hon är 65 år till valet 2012). Men så pass långt i framtiden så finns det ännu inga självklara kandidater, så vem vet...