tisdag, september 14, 2004

Naiva föräldrar?

Helgens dödshuggning har återigen väckt den polariserade stämning som nynazister och rasister så gärna vill ha. När man försöker se en bakomliggande orsak till att grupper av människor hatar andra enbart baserat på hur de ser ut, så finner man nog ofta nån sorts känsla av utanförskap. Givetvis försöker man finna sin plats i världen som tonåring, men det mest skrämmande är att man försöker finna den på helt fel ställe.

Jag ställer mig undrande till hur föräldrar resonerar när Aftonbladet citerar mamman till den dödade pojkens flickvän:

Det här handlar inte om nazister utan om ungdomar som söker en identitet, en tillhörighet. De använder ord som »patriot», men de vet inte vad det betyder.

Jag undrar om föräldrar inte diskuterar aktuella händelser och politik med sina barn längre? När jag växte upp satt vi samlade framför nyheterna och om det kom upp nåt man undrade över, så diskuterades det. Då minskar man risken för att ungdomarna ska hamna i fel sällskap avsevärt. En ökad omvärldsuppfattning gör ju att de lockande element som rasistiska strömningar ofta utgör för svaga individer, minskar drastiskt.

Att mamman sen fortsätter:

"Det finns motsättningar mellan ungdomar i Sollentuna, men inte »svenskar mot invandrare». Motsättningarna grundas snarare på vilket område man bor i."

Det tyder ju på en ignorans som tydligen existerat ett tag i Sollentuna. Var man bor har ju i många fall med vilket ursprung man har. Det är ju ett följd av att segregationen ökat under de senaste tjugo åren.

Givetvis kan man inte bortse från det ansvar som den som utdelade de dödande huggen har. I min värld så har man uppsåt att använda kniv om man bär med sig den medveten om att man under kvällen ska konfrontera en annan grupp människor. Det är ju förkastligt att en sextonåring (om det är rätt person som anhållits) dödar en femtonåring i Sverige 2004. Det är dags att ta krafttag mot detta meningslösa våld (som om nåt våld är meningsfullt).