onsdag, september 15, 2004

Proteststorm mot DN på uppseglande?

Efter att ha läst om det hos både Alicio och Media Culpa så kanske det är dags att se på det hela lite grann.

Sidan HonestReporting.com, en fristående mediakritiksajt som vill ge anti-Israel vinklingen i media en känga, fokuserar med hjälp av Robert Skole på vad de kallar den sorgliga situationen i Sverige vad gäller medias rapportering av bland annat Israel-Palestina och hur israelfientliga svenska medier är.

De exemplifierar med en seriestripp ritad av Hans Lindström publicerad i lördagens Dagens Nyheter och uppmanar folk att e-posta DNs läsarombudsman. Media Culpa undrar också om inte det lär späs på av den här strippen av samma tecknare:

serie

Dock höjs kritiska röster till hur objektiva och ärliga HonestReporting.com egentligen är i deras rapportering från regionen. Kritiken framförs av sajten HonestReporting.org (rörigt är bara förnamnet).

Utan att ta ställning i hur objektiva de är eller inte så är det ett faktum att Sverige, svenska medier och svenska beslutsfattare bistått Palestinas kamp för självständighet ända sedan sextio- och sjuttiotalen - både på gott och ont. Ingen kan ju påstå att Palestinierna inte lever under enorma påfrestningar.

De drar i punktform upp hur Jan Guillou och tidningen Journalisten uttrycker tydliga sympatier för palestinierna; hur media framställde incidenten då Israels ambassadör Zvi Mazel saboterade "Snövit och sanningens vansinne"; hur svenska medier glorifierade Anna Lindh-stipendiaten Amira Hass. Bl a.

De avslutar dock med hur svårt det är att nå ut med Israelvänlig information och jämför en judisk befolkning i Sverige på 15000 mot en muslimsk dito på 300 000-400 000, eller som Robert Skole liknar det vid en "viskning mot en orkan".
Jag trodde tanken var att rapportera ärligt och objektivt och inte försöka med samma mynt de själva - för mig framstår det inte som särskilt effektivt. Om det ena inte är sant, vad stipulerar att det andra är det?

Som tillägg till det hela, så citerar de en artikel ur tidningen Ha'aretz från 2004 där en 21-årig juridikstuderande i Sverige inte offentligt använder sitt judiska efternamn och hur han "inte ens drömmer om att gå ned för en gata med kalott och ska han åka till Israel berättar han att han ska någon annanstans ... ska han och hans vänner diskutera judiska företeelser så talar de i kodspråk".
Jag vet inte hur man ska tackla det. Visst förekommer det attacker av nynazister mot judar, bl a en flicka tidigare i somras, men här får de det att låta som vi lever i ett Sverige av samma snitt som Tyskland inför Kristallnatten. Våld mot människor av skild uppfattning, hudfärg eller religion vågar jag påstå att en överväldigande majoritet av svenskarna motsätter sig å det grövsta.

Dock håller jag med om att seriestripparna är i lite kraftigaste laget. Precis som jag inte fann Dror Feilers utställning särskilt trevlig, jag såg en helt annan symbolik i den än vad som skulle ges sken av.

[Uppdatering 16 september kl 13:28]

Nu har DNs läsarombudsman uppmärksammat ämnet efter att hennes mailbox formligen översvämmats av mejl från främst amerikaner.

[Uppdatering 16 september kl 17:40]

Nu har EmilV:s "...i elden" tagit upp ämnet också.