fredag, september 24, 2004

Timbros spökjakt

Via Det Progressiva USA som oroar sig över en utveckling av biblioteksväsendet i Sverige likt den i USA, så hittade jag debattartikeln i DN av den inte alltför okände Johan Norberg.

Norberg och medförfattaren Björn Wallace utrycker sitt missnöje med den "kompakta vänstervridningen" av litteraturen på biblioteken. De får det till och med till att "landets bibliotekshyllor bågnar av socialistiskt präglad litteratur". Sist jag kikade så representerade den litteratur de lyfter fram en relativt liten del av det sammanlagda utbudet.

Jag har största förtroende för att biblioteken sköter sina inköp förnuftigt - det kan ju finnas andra anledningar än de artikelförfattarna lägger fram. Jag vet själv inte hur inköpen sker, men det finns ju tack och lov en hel del kunniga bloggare som borde veta eller i alla fall ha insyn i det.

Jag tycker det är lite utav en idiotförklaring de har satt på landets bibliotekarier. De är högt utbildade människor som jag inte tror känner igen sig i Norberg/Wallace nidbild. Hoppas de vågar sätta sina fötter i bibliotek i framtiden, så kanske de ska se att hyllorna inte bågnar av socialistisk propaganda. Det vore ju konstigt om vårt historiska arv inte fick den plats det förtjänar och med tanke på hur opinionssiffror och valresultat de senaste åren sett ut så behöver de nog inte vara oroliga att folk inte har skaffat sig en objektiv och egen bild av samhället.

[Uppdatering: 24 september kl. 16:40]

Erik Stattin har sammanfattat de inlägg i debatten som uppkommit hittills.