fredag, oktober 01, 2004

Reflektioner över nattens debatt

De började lite trevande, men kom rätt snart igång med repliker till varandras svar på frågorna ställda av Jim Lehrer från PBS.

Väldigt jämn debatt, men jag tror nog att Bush trots allt gick vinnande ur debatten (om man kan mäta sånt) mest för att ingen av dem egentligen misslyckades. Bush framstår alltjämt som den mer folkliga av dem två, medan Kerry faktiskt utstrålar mer sakkunnighet i ämnena. Särskilt synligt var det nog när ämnen som Nordkorea togs upp.

Genomgående får man väl säga att Kerrys utrikespolitiska vision är att återknyta de allianser och samarbeten i världssamfundet som han anser har raserats av Bush (vilket man får hålla med om). Bush slår an på sin redan inslagna väg, vilket inte är helt oväntat. Dock var han kanske inte så framgångsrik i att lägga ut sin plan för Irak.

Det här anses av många som Kerrys sista chans att ta tag i president-racet, vilket han inte direkt misslyckades med, men inte heller lyckades att göra.

Som en fotnot, så måste jag säga att det är en väldigt saklig och objektiv debatt på Foxnews. De tyckte att Bush såg lite trött ut, och kanske tog en suck för mycket. Kerry lyckades enligt dem väl med att nå ut med sitt budskap och Bush hade inte så välsvarvad replik på kritiken mot Irakkriget. Men överlag tyckte de att det var jämnt dem två emellan.