tisdag, oktober 26, 2004

Varför vara opartisk?

Cecilia Uddén har lyckats hamna i blåsväder. I en debatt med Johan Norberg i P1 Morgon i morse, där nyhetsrapporteringen i svenska medier kring presidentvalet i november diskuterades, så säger hon rent ut att hon inte tycker det är något krav att svenska medier ska vara opartiska när det gäller rapportering från utländska val. Samma krav kan inte ställas som det görs gällande rapporteringen kring svenska val.

I princip håller jag nog med henne, men man får ju se det i ett lite längre perspektiv. Trovärdigheten för svenska medier får ju sig en törn när man väljer och vrakar ur nyhetsflödena, så att rapporteringen passar den agenda man satt upp. Det märker man redan nu när man jämför svensk press med amerikansk och hur bara vissa nyheter sipprar igenom det finmaskiga nätet på redaktionerna. I den kritiken får jag ge Norberg rätt.

Men så länge medierna är tydliga med var de står så är det ju heller inget större problem. Ofta väljer man redan dagstidning efter partifärg/ideologi. Då har man som konsument möjlighet att inhämta sina nyheter från den källa som man anser vara trovärdigast.

Andra som tar upp detta:
"Cecilia Uddén i karantän" - mymarkup.net
"We Don't Need No Stinkin' Impartiality!" - Sthlm Spectator Groupblog