måndag, november 22, 2004

IDG:s tystnad talande

Annica informerade oss om att ett antal sajter under lördagen var utsatta för ännu en i raden av exploits/säkerhetsluckor. Tack vare, eller snarare på grund av, att ett annonsbannerföretag hade fått en av sina servrar överbelastade och utsatta för masken Bofra.

The Register var en av de sajter som serverades med reklam från Falk AG och var snabba med att åtgärda och informera sina besökare om saken. Givetvis var de inte ensamma om att få reklambanners från Falk AG. I Sverige är IDG den enda större sajt jag känner till som har haft och fortsätter få reklambanners från nämnda företag. En kommentar i en diskussion gör gällande att besökare på IDG under helgen med största sannolikhet utsatts för samma mask. Falk har under förmiddagen kommit med en förklaring.

Det är riktigt illa när detta sker, eftersom det är ovetande människor som utsätts. Dessutom finns det många som inte vill använda reklamblockerare för att de tycker att man inte ska begränsa sajternas inkomstmöjligheter för att innehållet i fortsättningen ska vara fritt. Det som är mest beklämmande är att IDG inte yttrar det minsta lilla knyst om saken. Varken det faktum att en av världens mest populära tekniknyhetssajter utsatts, men även att deras trogna läsare har hamnat i skottlinjen.

Tills IDG rättat till detta, som de haft ett drygt dygn på sig att ordna, så har jag satt min sista fot på IDG.se och jag kan inte rekommendera någon att besöka ett så vårdslöst företags sajt.