torsdag, november 11, 2004

Kan bloggar få genomslag i Sverige?

Det Progressiva USA ställer frågan om bloggar någonsin kan få genomslag i Sverige.
Sakta men säkert tror jag att bloggar vinner mark även i Sverige. Jag tycker mig märka att listorna på weblogs.se, svensk.lemonad.org och intressant.se växer dagligen. Många svenskar läser bloggar och nu när dagspress börjar uppmärksamma dem så tror jag att fler kommer att börja.

Frågan är ju om bloggfenomenet får samma proportioner som det fått i USA? Det känns lite som internetanvändet i Sverige är tudelat. Dels har vi anammat tekniken snabbt och använder e-post, läser tidningar och diskuterar på forum o dyl, men samtidigt finns en teknikfientlighet som ger sig uttryck i rädsla när det handlar om datorer. Man vågar inte lära sig grundläggande saker hur datorn fungerar. Folk har ju trots allt lärt sig hur man ställer in kanalerna på TV:n eller hur man programmerar videon - det är inte svårare att få grundkunskaper om en dator och dess kringutrustning.

Dessutom vore det väldigt intressant att läsa om hur folk använder internet lite mer ingående. Används sökmotorerna? Hur läser man nyheter på nätet? Intresserar alternativa nyhetskällor, eller är det fortfarande de stora nyhetskolosserna som drar publik även på nätet?
Många har nog skaffat sig hemsidor, men de faller lätt i glömska då det kräver dels viss kunskap men samtidigt en insats då uppdateringar ska ske. Där är bloggen utmärkt som medium - bara man kunde få upp ögonen hos folk.

Jag tror att bloggen som fenomen tar fart det kommande året. Jag tror att det faktum att det var sån fokus på just bloggarna under det amerikanska presidentvalet kan ge det hela en skjuts även här. Kanske kan vi ha en bloggosfär som åtminstone har en liten genomslagskraft till nästa riksdagsval? Det finns många diskussionsforum på nätet där specifika frågor dryftas, men dessa forum når inte ut till allmänheten.
Eller så kanske det kommer en utpräglad teknikblogg likt The Register eller Slashdot. Sweclockers kunde vara några som kan göra något av det, kanske?

Bloggandet har alla förutsättningar att bli lika stort som i USA. Fast det gäller att hoppa på tåget snart, annars är det för sent. Mer bloggar av folket - för folket, helt enkelt.

blog-badge.jpg