tisdag, november 09, 2004

Missriktad ilska

Nu kan man läsa i Aftonbladet att Svenska fotbollsförbundet utsatts för skadegörelse, en s.k. "hatattack". Dådet har undertecknats DFG - Djurgår'ns fina grabbar. Inte för att det känns speciellt sannolikt att förvirrade "djurgårdare" skulle ha något emot att både AIK och Örebro åkt ur allsvenska till förmån för bl.a. Assyriska. Dock är det ett faktum att det inom vissa supporterkretsar finns något missriktat hat mot Assyriska och SvFF p.g.a. gårdagens beslut.

Det har ju varit känt att Örebro tampats med taskig ekonomi hela den senaste säsongen. Det kommer ju knappast som en överraskning. Att det dessutom sedan några år finns något som kallas elitlicens där det bl.a. definieras hur pass bra/dålig klubbarnas ekonomier får vara gör ju att man än mindre förstår dessa "supportrars" inställning.

Allting bottnar ju helt uppenbart i fientlighet och hat mot invandring i allmänhet och invandrare i synnerhet. Att man en bit in på 2000-talet fortfarande har dessa strömningar i samhället är ju inte bara bedrövligt, det är rent förkastligt. Hade Assyriska hetat Gefle IK istället så hade dessa åsikter aldrig bubblat upp. De letar ju enbart efter tillfällen då de kan skrika ut mot "PK-ivrarna" i alla samhällslager och särskilt de i beslutande position (här: SvFF).

Assyriska är en klubb med en trettioårig historia som gör mycket för det lokala samhället i Södertälje. Helt säkert har de inte sällan agerat skyddsnät för många som annars hade hamnat helt snett i livet. Varför vill man inte unna dem en välförtjänt chans att spela i Allsvenskan? Troligen får de ett år i högsta serien, men jag tror de kan bjuda upp till rolig fotboll och en kämpaglöd som många slentrianlag i Allsvenskan saknar (Örebro kvalar nog in i den kategorin). Lycka till i högsta serien, men förvänta er inga poäng på Stadion ;)