söndag, november 14, 2004

Svart städhjälp

I en undersökning SIFO gjort åt SVT:s Rapport kan 30% tänka sig att anlita svart städhjälp. 48% av moderaternas väljare kan tänka sig att anlita svart städhjälp och siffrorna för övriga partisympatier är inte heller det en kul läsning: Fp/C 40%, Mp 22%, V 21%, S 19% och Kd 17%. Finland har sedan ett par år gjort det möjligt att göra skatteavdrag för anlitad städhjälp och gjort en svart marknad vit.

Det jag hängde upp mig på i reportaget i Rapport var att många anlitar svart städhjälp av invandrare, men inte har vett att betala skäligt för det. Timlöner i regionerna 10-20 kronor verkar inte vara ovanligt. Om det nu var skatteeffekterna där skon klämde, varför inte ens ge avtalsenlig och vettig lön svart? Nä, snacket om att det är skatten som är det som avhåller folk från att anlita städhjälp är ren och skär BS.

Att sen de gemensamma statsfinanserna ska sponsra de som har råd att anlita städhjälp är ju rent löjeväckande. En vanlig hårt arbetande ensamstående kvinna med barn kommer i vilket fall som helst inte att ha råd - det är väl denna grupp människor som behöver det mest?

Dubbelmoral? You betcha!