torsdag, december 02, 2004

Blogg på morgonkvisten

Klockan 8:20 på morgonen så kommer bloggen tas upp i SVT:s Gomorron Sverige. Nicklas Mattsson och PJ Anders Linder gästar studion för att diskutera bloggen. Igår togs ämnet upp i 24:ans K2 - där Chadie och Errata deltog - samt i kulturnyheterna - där Gudmundson och hans chef intervjuades.

Frågan är om detta ger en skjuts till bloggosfären eller om det ytterligare placerar bloggen i ett hörn av internet. Jag har fortfarande svårt att få folk att förstå varför man ska blogga.

Uppdatering från SVT-soffan:

Vad diskuterades i morgonsoffan? Jo, de tog upp ämnen som trovärdigheten hos bloggar/bloggare, vad det är som gör att PJ bloggar, bloggens genomslag i amerikanska presidentvalet och hur det kan jämföras med Sverige. Givetvis gick de snabbt igenom vad en webblogg är och att det inte är någon nyhet i sig, men att det aldrig varit enklare än nu att starta sin egen blogg.

Nicklas Mattsson fick givetvis med brasklappen att många inte tycker PJ:s blogg är en blogg i dess egentliga mening, men PJ menade att det är tvunget med en sån blogg som hans och att flera andra bloggar fungerar så också (saknar interaktivitet/kommentarsmöjligheter). Den mediegranskande faktorn bloggarna har togs också upp, och jag tror nog att det är ett område svenska bloggar kan slå igenom med innan de lyckas lyfta upp frågor på den nationella politiska agendan som amerikanska bloggar lyckats med. Ett bra exempel är Blind hönas granskning av Foxnews lögner om Malmö.

Det togs också upp om det är typiskt att liberala bloggar syns i större utsträckning än "vänsterbloggar". PJ kommenterade det med att liberlala troligtvis har lättare att agera som individer och behöver inte ha en organisation bakom sig innan man agerar. (Kanske inte exakt återgivet men andemeningen finns där, tror jag ;))

Vilka bloggar fick medieutrymme förutom PJ:s? Erixons, JKL:s, Johan Norbergs och Erik Stattins. De bloggar som knappast behöver mer marknadsföring...

Vassa Eggen har också kommenterat saken.

Annica Tiger passar också på att kommentera det.