torsdag, december 23, 2004

Kvinnomisshandelns dilemma

En notis i Mitt i Botkyrka/Salem:
En 31-årig man från Norsborg har dömts för grov kvinnofridskränkning. Under 2003 och 2004 har mannen vid upprepade tillfällen slagit och hotat sin fru i deras gemensamma bostad i Norsborg. Vid ett tillfälle dunkade han hennes huvud mot en vägg och virade och drog åt ett badkappeskärp runt hennes hals. Makarna har barn tillsammans och uppger att de älskar varandra. Tingsrätten har dömt mannen till skyddstillsyn.

På något sätt är det väl häri problematiken kring kvinnomisshandeln ligger. Inte i eventuella kollektiva skulder eller ansvar. Det är synd att kvinnan inte har kraften eller möjligheten att slita sig loss från detta uppenbarligen misslyckade förhållandet/äktenskapet.

Vad mannen hade behövt göra för att dömas till misshandel vågar jag inte ens tänka på. En retorisk fråga är givetvis om det inte är bättre att ta krafttag mot de som begår brotten istället för att försöka med tesen "guilt by association". Jag kan bara hoppas att det var en väckarklocka för mannen och att han inte begår liknande handlingar igen - tyvärr är det alltför sällan så sker; speciellt med så löjliga straffsatser...