onsdag, december 22, 2004

Stackars Microsoft

Nu måste Microsoft anpassa sitt operativsystem Windows XP för den europeiska marknaden. De gör det genom att lyfta ur sin mediaspelare ur paketet. EU anser att de missbrukat sin marknadsställning genom att tillhandahålla den till sina kunder. De måste och göra all dokumentation tillgänglig för att andra system ska kunna kommunicera med plattformen.

Till att börja med borde det vara på sin plats att EU blir lite mer konsekventa. Å ena sidan gör de allt för att införa mjukvarupatent och å andra sidan så jagar de Microsoft för petitesser. Windows Media Player (WMP) är på inget sätt lika integrerat i systemet som exempelvis Internet Explorer är. Att WMP är bra och stabilt till skillnad från Internet Explorer (som seriöst bör grävas ner på Merkurius eller motsvarande) är visst inte alls i fokus - det är ju tydligen inte konsumentskydd som är i fokus.

Jag ser inte hur borttagandet av WMP skulle öppna upp Windows XP ytterligare, annat än att andra kommersiella lösningar eventuellt vinner något på det - det finns ju en uppsjö av fri programvara (både GPL och shareware) som klarar av att kommunicera med plattformen.