onsdag, februari 09, 2005

Medias bevakning av uppsägningar

Tidigare LGP och LGP-Allgon som förra året köptes upp av det amerikanska företaget Powerwave gjorde i slutet av förra året klart att omkring 200-250 personer skulle förlora sina arbeten vid fabriken i Tullinge utanför Stockholm. Arbetstillfällena flyttades till företagets fabriker i Estland och Kina.
Nu har det kommit mig till känna genom initierade källor med insyn i företaget, att minst lika många till kan komma att sägas upp från deras kvarvarande verksamhet i Arninge. Totalt handlar det nu alltså om nära 600 arbetstillfällen.

Det som slagit mig som mest förbryllande är medias nästan totala tystnad kring de relativt stora uppsägningarna. En sökning i Presstext och Mediearkivet visar att Dagens Industri och Dagens Nyheter är de enda som tog upp den förra neddragningen. Media som sällan brukar vara sena att blåsa upp så pass stora neddragningar - när de sker i landsorten.
Oavsett var det sker så är 500-600 arbetstillfällen mycket, och kanske värre när det dessutom drabbar lågkvalificerad arbetskraft. Många av de anställda är dessutom invandrare som redan har det svårt på arbetsmarknaden.

Tycker media kanske att det är mer intressant att rapportera när Nisse, som lever Svenssonliv i Småstad, förlorar sitt jobb än när Muhammed, med trerummare i förorten, förlorar sitt?