torsdag, mars 17, 2005

Automatisk trackback med Haloscan

Här kommer en enkel förklaring till hur man får automatisk trackback på Blogger med Haloscan - precis som det är om man kör Movable Type, Wordpress eller någon av de andra lite mer avancerade systemen. Risken finns givetvis att man blir överöst med spam-trackbacks, men det är nåt man får ta ställning till den dagen det sker.

1. Leta upp raden i din Bloggermall som innehåller <ItemPage>. Under den så finns de specifika kommandon som utförs på varje enskilt inläggs sida men inte på indexsidan.

2. Infoga följande rader i mallen under den rad som beskrivs i punkt 1:
<!--
<rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
xmlns:trackback="http://madskills.com/public/xml/rss/module/trackback/"
xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/">
<rdf:Description
rdf:about="<$BlogItemPermalinkUrl$>"
trackback:ping="http://haloscan.com/tb/anvnamn/<$BlogItemNumber$>"
dc:title="<$BlogItemTitle$>"
dc:identifier="<$BlogItemPermalinkUrl$>"
dc:description=""
dc:creator="<$BlogItemAuthorNickname$>"
dc:date="<$BlogItemDateTime$>" />
</rdf:RDF>
-->

Observera anvnamn i raden med trackback:ping. Det är det användarnamn du har hos Haloscan som ska infogas där. Du ser det i din popup för Trackbacks du normalt har på bloggen. Raden med dc:description är tom, eftersom jag inte hittat något sätt att skicka in ett kort utdrag ur blogginlägget - gör jag det så återkommer jag.

Detta bör göra så att de som kör med ett bloggsystem som automatiskt ska skicka trackbacks till ett av dina inlägg, kommer att upptäcka din trackback-URL automatiskt och behöver inte infoga din trackback-URL manuellt i sitt inlägg (nu blev det förhoppningsvis inte allt för rörigt).