lördag, mars 12, 2005

Jag ledsnar snart

Runt omkring så beklagar sig folk av alla dess slag över tillslaget mot Bahnhof Internets kontor. Anledningen att de inte kontaktades i förväg tycker jag borde vara så solklar att en blind och lam person kan räkna ut det ståendes på händer: de misstänkte att servrarna fanns i lokalerna och sköttes om av någon några anställda. Det står ju för sjutton klart och tydligt i tingsrättsprotokollet!

Tillslaget mot dem var alltså inte ett led i att tampas mot internetleverantörerna, så länge som de andra inte har hjon som på Bahnhof som sitter med 30+ TB diverse material på ett flertal servrar. Att TT tror det får väl stå för dem, de brukar ju vara duktiga i sin rapportering i övrigt.

Jag tycker också att Antipiratbyråns metoder är tveksamma, särskilt som de själva har svårt att berättiga och motivera sina handlingar och tillvägagångssätt. Men i det här senaste fallet så ser jag inte att de och deras intressenter har gjort något fel - annat än att de letat efter alldeles för gamla [musik- och film-]titlar. Att man kan prioritera andra brott före håller jag med om, men en anmälan är trots allt en anmälan. Att jaga enskilda stackars fildelare är ju rent löjligt och ett omöjligt men väldigt kostsamt projekt att ro i hamn med. Att ens insinuera att tillslaget har något med obetalda räkningar sedan antipiratbyran.com gick ner efter en DDoS-attack är ju att skjuta sig själv i foten.

En bojkott är ju dessutom prickarna över ö i löjlighet. Det är ju att angripa problemet med för dyra [musik-, film- och spel-]titlar på helt fel sätt - angrip affärsmodellen, som inte varit modern sedan Elvis var drogfri, istället. Alla vill väl se att favoritartisten får betalt, men hur i helvete ska den/de få det om bolagen bojkottas? Att musik, film och övrig [populär]kultur ska vara gratis är som den bästa fabeln i lala-land. Folk laddar ner saker för att det går och inte av några andra anledningar - allt annat är bara efterhandskonstruktioner för att rättfärdiga sitt beteende. Särskilt rebelliskt är det iaf inte...

Nä, skärpning nu folk! Läs innantill, analysera och dra egna slutsatser. Löp inte gatlopp som en förvirrad mobb. Gör något konstruktivt, som kan ge ett bestående resultat istället. Är isen hal? Sanda!

Uppdatering 12/3 22:40
Nu försöker dessutom Bahnhof att rädda ansiktet genom att lägligt påstå att de nyligen upptäckte datorerna som stod avskilt från serverparken och som inte fanns upptagna i registren. Då framstår ju vad de sade i deras ursprungliga PM som...rena lögner?