onsdag, mars 09, 2005

SL:s spionerande

Häromdagen kunde man läsa i DN att SL anlitat utomstående för att "testa" spärrvakter och bussförares uppmärksamhet på falska färdbevis. De som upptäcker dessa falska färdbevis belönas med biocheckar o dyl. De som däremot inte är lika framgångsrika kan kallas upp på så kallade samtal hos arbetsgivaren.
Mycket riktigt blir facket upprörda över det. De påpekar att man som spärrexpeditör omöjligt kan ha 100% koll på allt som sker.

Det som missas i diskussionen är säkerhetsaspekten. Som spärrvakt är man extra utsatt för folks ilska och vrede - tro mig, av egen erfarenhet. Det är dessutom väldigt enkelt för en resenär som anser sig förfördelad eller felaktigt behandlad att ta ut allt detta på första bästa, oskyldiga spärrvakt. Att man efter ungefär en arbetsdag har tröttnat på att folk plankar eller tjafsar gör ju heller inte att man faktiskt orkar specialgranska alla färdbevis - särskilt om man sitter på någon av de tyngst trafikerade stationerna.

Ett utmärkt exempel på hur det faktiskt går till i verkligheten - dit SL:s ansvariga borde ta och utlokalisera sig till någon gång iaf - står att läsa i veckans Mitt i Kungsholmen:
Spärrvakt hotad av fuskåkare
Rådhuset - En man greps förra måndagen misstänkt för hot mot tjänsteman alternativt ofredande. Enligt anmälan ska mannen ha hotat en spärrvakt på Rådhusets tunnelbanestation genom att säga: "Jag ska knäcka dig, motherfucker".
När han några dagar senare passerade spärren ska han ha sagt "din jävel" och pekat med fingret mot spärrvakten. Spärrvakten har uppgett att han är mycket rädd för mannen.
Orsaken till mannens ilska mot spärrvakten bedöms vara att han en gång blev stoppad med ett felaktigt färdbevis i en kontroll.


Läs gärna sista meningen en gång extra: hela episoden bottnar sig i att mannen i fråga en gång fastnade i en kontroll. Då är det ju naturligt att skylla det på spärrvakten som i allra högsta grad inte hade något med saken att göra.

Att man som spärrvakt dessutom blir beskylld för både det dåliga vädret, att någon mist jobbet eller att det var en tuggummifläck på sätet i tunnelbanan gör ju knappast att man blir mer uppmuntrad att göra ett bra och effektivt jobb som spärrvakt. Tänk på det nästa gång du vill påpeka att tågen är sena - det är inte spärrvaktens fel och han eller hon kan inte göra så mycket åt det...