måndag, april 11, 2005

Bloggare minst lika goda kålsupare

Bloggarna fick väl egentligen sitt stora genombrott i samband med Rathergate innan presidentvalet i fjol. CBS fick då backa från sina påståenden att de funnit dokument som bevisade att Bush åkt räkmacka genom sin militärtjänstgöring. Sedan dess har även nyhetschefen på CNN fått lämna sin post efter ett uttalande han gjorde om att amerikanska styrkor medvetet skjutit mot journalister.

Nu var så drevet igång igen när ABC och Washington Post rapporterade att ett PM cirkulerade bland Republikanerna i Washington där det betonades vikten av att vinna politiska poäng om Terry Schiavos öde lyftes upp nationellt. Samma bloggare som tidigare legat bakom avslöjandena var inte sena att hävda att det var en bluff. Allt skulle bli ännu en fjäder i hatten för bloggarna. När det så visade sig att det faktiskt var sant, så gjorde bloggarna precis samma sak som de inte är sena att beskylla vanliga nyhetsmedierna för: de tog på skygglapparna och tystnade.

Vad kan man då dra för slutsatser av detta. Jo, primärt är att bloggare inte på något sätt står över vanliga journalister när det kommer till att rapportera balanserat och korrekt. Fastän en bloggare har oändligt mycket friare tyglar än en journalist eller nyhetsorganisation, så kommer denne att falla i samma fälla. Mänskligt är det väl till viss del att inte alltid kunna erkänna sina tillkortakommanden, men samtidigt blir det en törn i ens framtida trovärdighet som är det viktigaste man har om man ska rapportera om aktuella händelser (och andra ämnen också för övrigt).

Kan de här fria tyglarna man har till och med innebära att man är mer benägen att spinna historier efter eget tycke? Kanske det, men förhoppningsvis ser man längre än så som bloggare. Jag anser att man faktiskt har ett ansvar gentemot sina läsare, hur motvillig man än må vara till det faktum att man bloggar för en publik. Man bör förhålla sig till sina läsare/besökare som man själv vill bli bemött - med saklighet och vara beredd att erkänna de felaktigheter man, omedvetet eller ej, begår.

Än så länge har vi i Sverige inte fått fram någon eller några bloggare av samma dignitet som de amerikanska motsvarigheterna i Daily Kos, LGF, Powerline osv men det kanske bara är frågan om tid. Till det kommande riksdagsvalet har nog en hel del av opinionsarbetet flyttat ut till det utan tvekan snabbaste och effektivaste mediet, internet, och då förmodligen i någon form av blogg. Givetvis kommer flera bloggar delta i valupptakten på ett sätt vi inte sett tidigare. Då kommer säkerligen flera hamna i samma situation som nämnts här i texten - jag hoppas att man inte gör samma misstag om igen om situationen skulle uppstå.

Läs gärna mer om detta i Slate och Salon.