lördag, april 30, 2005

Surfa lugnt

Nu har en kampanj startat för att upplysa folk om hur man håller datorn säker på nätet. Sidan surfalugnt.se tipsar att man ska ha brandvägg, antivirusprogramvara och se till att ens operativsystem (Window, Linux eller Mac) är uppdaterat. De tipsar också hur man skyddar sig från att få modemet kapat och andra liknande incidenter som man läst om de senaste åren.

Givetvis är folk inte sent ute att kritisera Microsoft för att de deltar i detta projekt. Det gnälls att surfalugnt inte tipsar om alternativa webbläsare som Firefox. Å andra sidan förespråkar ju inte sidan någon särskild webbläsare alls - tänk på att sidan faktiskt tipsar om olika operativsystem.
Den som på sista tiden följt en liten gnutta av Microsofts verksamhet vet exempelvis att en stor del av Microsofts anställda faktiskt använder Firefox själva, så det verkar ju inte vara något självändamål för dem att propsa på Internet Explorer. Microsoft är mycket väl medvetna om de luckor som deras webbläsare drabbats av (jo, faktiskt). Själv använder jag inte Internet Explorer, mest för att det är en undermålig webbläsare och inte pga de säkerhetsluckor som hittats.

Visst ska Microsoft få kritik för de luckor som deras operativsystem avslöjats ha, men i rättvisans namn måste ju nämnas att de uppenbarligen arbetar aktivt för att skydda dess användare och förbättra OS och annan programvara - men det är ju alltid enklast att fortsätta gnälla.